Voetreflexologie
Voetreflexologie is een eeuwenoude behandelwijze. Zo’n 5000 jaar geleden werd deze natuurlijke vorm van behandelen al toegepast. Men vondt in Egypte hierogliefen waarop te zien is dat men elkaars voeten masseerd. Ook in andere werelddelen was men bekend met deze manier van behandelen.
Dr.William Fitzgerald (1872) is de grondlegger van de zonetherapie. Hij hield zich in Wenen bezig met orgaanbehandeling door drukpunten. Hij verdeelde het lichaam in 10 verticale zones. Hij stelde dat druk, die op een bepaalde plek op het lichaam werd uitgeoefend, een verdovende werking heeft op andere plekken in diezelfde zone.
Zijn assistente Eunice Ingham bracht Dr. William Fitzgerald’s werk in kaart. Zij heeft zich steeds ingezet voor verbetering en verspreiding van reflexologie.
Zij deed als eerste onderzoek naar verschillende technieken die kunnen toegepast worden op de voet. Van haar komt het boek: ‘Stories the foot can tell’.
Hanne Marquardt trok na Wereldoorlog Twee naar Engeland en werd daar verpleegster. Een patiënte van haar vroeg haar of ze haar voeten wilde behandelen volgens het boek van Eunice Ingham.
Sindsdien werd reflexologie Hanne’s levenswerk. Zij richtte 16 scholen op in Duitsland waar haar techniek van ‘Lopende duim’ de basisgreep is.
Wat is voetreflexologie?
Voetreflexologie is een natuurlijke vorm van behandelen waarbij we de mens in zijn totaliteit benaderen.
De voeten zijn de spiegel van ons lichaam.
Op de voeten liggen zones en punten die corresponderen met de rest van ons lichaam. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan gewrichten, spieren, klieren, en organen.
Door het drukken op deze zones en punten zetten we reflexen in werking en stimuleren we de corresponderende lichaamsdelen.
Waarom voetreflexologie ?
- Het stimuleren van de ‘zelfgenezende kracht’ die we van nature bezitten.
- Verbeteren van de doorbloeding zodat energie kan stromen.
- Afvoeren van afvalstoffen.
- Door het behandelen van de voeten kunnen klachten verminderen en eventueel verdwijnen.
- Stimuleren van organen en klieren zodat ze goed doorbloed worden en op een efficiënte manier hun werk kunnen doen.
Praktisch?
Een eerste afspraak duurt ongeveer 90 minuten. Er wordt een anamnese afgenomen (medische voorgeschiedenis van de client), de voeten worden geinspecteerd en gepalpeerd.
Aan de hand van de verkregen informatie wordt een behandelplan opgesteld.
Er wordt met de client besproken hoe de volgende behandelingen zullen verlopen qua frequentie en duurtijd. Vervolgbehandelingen duren 60 minuten en bestaan uit een kort gesprek, reacties na de vorige behandeling kunnen dan worden uitgewisseld, het behandelen van beide voeten en een korte uitwisseling achteraf.
Tijdens de behandeling worden beide voeten volledig gemasseerd. Het masseren betreft een afwisseling van ontspanningsgrepen en het stimuleren met de ‘lopende duim’.
Drukpijnlijke zone’s of -punten krijgen extra aandacht en worden in kaart gebracht.
Een behandeling kan eenmalig worden toegepast als ontspanning. Bij bepaalde klachten zullen meerdere behandelingen nodig zijn.
Aanvankelijk wordt een reeks van 10 sessies vooropgesteld. Na 4 a 5 sessies wordt er geevalueerd en besproken met de client hoe we vanaf dan verder gaan met het behandelen.
Mogelijke reacties na de behandeling kunnen zijn:
- Een ontspannen gevoel.
- Het gevoel hebben dat men op wolkjes loopt.
- Meer stabiliteit.
- Vermeerderde transpiratie, donkere urine door de zuiveringsreactie van het lichaam.
- Emoties die vrijkomen, dit kan huilen zijn maar ook lachen.
- Koude rillingen.
- Een gevoel van warmte.
- Meer energie.
- In het begin eventueel ‘verslechtering’ van klachten door het vrijkomen van afvalstoffen.
- Loomheid.
Voor wie?
Voetreflexologie is er voor jong en oud en een aanrader bij:
- Problemen met de spijsvertering.
- Ademhalingsproblemen.
- Vermoeidheid.
- Slaapproblemen.
- Spier-en gewrichtsklachten.
- Rug-, nek-, en schouderklachten.
- Emotionele problemen.
- Stress.
- Hoofdpijn.
Een voetreflexoloog stelt geen diagnose. Dit is de bevoegdheid voor de arts of specialist ter zake.
Door mijn aansluiting bij de V.B.A.G (Vereninging ter Bervordering van Alternatieve Geneeswijze) sluit ik een behandelovereenkomst af met iedere cliënt. Dit brengt voor de therapeut en de cliënt rechten en plichten met zich mee.