Sportmassage (ook voor hen die NIET sporten)

Sportmassage is er om vastzittende en stijve spieren los te maken en de afvalstoffen, die in de spieren aanwezig zijn, af te voeren.

De massage gebeurt door middel van effleurages (strijkingen) en petrissages (knedingen). Deze handelingen stimuleren de huid en onderhuids liggende weefsels. Dit zal het herstel van de spieren en de weefsels bevorderen en de kans op blessures verminderen.

 

Massage voor en na de sportinspanningen zijn van belang om blessures te voorkomen.

Door sportmassage wordt de sporter voorbereid op de komende fysieke belasting. 

In dit geval wordt er stimulerend gemasseerd. De spieren worden zo voldoende doorbloed en zullen  voldoende zuurstof en voeding kunnen opnemen tijdens de inspanning.

Het masseren voor de inspanning heeft dezelfde effecten als een warming-up maar kan de warming-up niet vervangen.

Bij massage na de inspanning denken we aan het herstellende, ontpannende effect van massage op de overbelastte spiergroepen.

De massage kan 1 a 2 dagen voor of na de inspanning plaatsvinden.

Waarom sportmassage ?

  • Spieren en weefsels worden beter doorbloed.

  • Afvoer van afvalstoffen. (melkzuur, ontwateren).

  • Losmaken van verklevingen.

  • De stofwisseling wordt positief beïnvloed.

  • Verbetering of behouden van de algemene conditie en immuniteit van de sporter of niet-sporter.

  • Beter en sneller herstel van de spieren.

  • Afname van te hoge spierspanning.

 

Praktisch?

De eerste afspraak bestaat uit het afnemen van een anamnese (medische voorgeschiedenis van de sporter) , inspectie en het functieonderzoek.

Dit functieonderzoek geeft aan of de sporter nog last heeft van eerder opgelopen blessures en toont hoe de conditie van de spieren, gewrichten, ligamenten is. Verder wordt gekeken naar bewegingsuitslagen, houding en bewegingsmogelijkheden.

Aan de hand van deze informatie wordt een behandelplan opgesteld. In het behandelplan zal staan hoe de behandelingen zullen verlopen, in welke frequentie en de duurtijd.

Bij contra-indicaties zal de sporter doorverwezen worden naar de arts of specialist ter zake.

 

Voor wie?

Sportmassage is er niet alleen voor iedereen die aan sport doet maar ook voor hen die niet aan sport doen en last ondervinden van hun dagelijkse activiteiten. Denk maar aan rug-, nek-, en schouderklachten, pijnlijke vermoeide benen, stress, …

N.G.S

Nederlands Genootschap voor Sportmassage

Door mijn aansluiting bij het N.G.S heb ik me te houden aan bepaalde regels.

Bij elke client wordt een clientendossier aangemaakt. Dit dossier wordt door beide partijen ondertekend. Hierdoor gaat de client akkoord met wat er in het dossier staat en gaat hij of zij akkoord met het behandelplan dat is opgesteld.